Heeft uw kind een te holle onderrug, zit of staat uw kind steeds op één bil of been, zwikt constant in de enkels of loopt sloffend? Of heeft u kind last van nekpijn, hoofdpijn of stress?

Of ziet u de bovenrug steeds meer krommen, een scheve rug tijdens het zwemmen of staan de schouders op verschillende hoogte?

Dan kan oefentherapie Mensendieck-Cesar uw kind helpen!

Gameboyrug

Artsen en deskundigen waarschuwen voor een oprukkend fenomeen bij kinderen en jongeren: de gameboyrug. Kinderen in de groei zitten zo vaak kromgebogen boven hun smartphones, Nintendo's of tablets, dat ze een kromme, vergroeide rug kunnen ontwikkelen. Als een kind in de groei vaak voorovergebogen zit, ontstaat er veel druk op de rug. De wervels worden aan de voorkant dunner dan aan de achterkant. Er ontstaat een wigvorm, waardoor de rug krom groeit. Door de hoge druk 'drogen' de tussenwervelschijven bovendien uit, waardoor de rug steeds stijver wordt.

Houdingsafwijkingen

Zowel het lichaam als het bewegingspatroon veranderen tijdens de groei behoorlijk. Soms ontstaat daarbij een houdingsafwijking en ontwikkelt een kind een versterkte holle onderrug (lordose), versterkte bolle bovenrug (kyfose) of een scheve rug (scoliose). Snelle groei en ongunstig houdings- of bewegingsgedrag kunnen de holling, bolling of zijwaartse kromming versterken, met klachten en/of scheefgroei tot gevolg.

Het is altijd het beste om houdingsafwijkingen zo snel mogelijk te behandelen. Op jonge leeftijd is de wervelkolom namelijk nog soepel en een verkromming makkelijker te corrigeren.

Bij constatering van scoliose heeft een kind meestal nog geen rugpijn. Wel zijn sommige spieren te gespannen, te kort of te zwak. Tijdens de groei kan deze afwijking verergeren, waardoor klachten kunnen ontstaan.

Behandeling

Wij maken uw kind bewust van de houding, ademhaling en manier van bewegen. Het aanleren van een gezonde lichaamshouding, juiste ademhaling en soepele manier van bewegen voorkomt en vermindert klachten. Uw kind leert dit zoveel mogelijk spelenderwijs met behulp van onder andere oefenballen, een balanstol en spiegels. Bij de behandeling van een scoliose ligt de nadruk op het symmetrisch belasten, shiften (zijwaarts heen en weer bewegen) en trainen van romp- en spierbalans.

Vergoeding vanuit uw basisverzekering

Kinderen tot 18 jaar krijgen standaard 18 behandelingen uit uw basisverzekering vergoed. Hierover wordt geen eigen risico in rekening gebracht door uw zorgverzekeraar. Indien u aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen van uw kind vanaf de 19e behandeling vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Voor meer informatie of vragen kunt u altijd bellen naar de praktijk op 06 - 81 08 34 32. U kunt ook mailen naar praktijk@tempeloefentherapie.nl.