Bekkenbodemklachten

Indien u last heeft van een verstoorde bekkenbodemfunctie, kan dit invloed hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap. De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en het dragen van de buikorganen. Veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:

  • Ongewild urineverlies tijdens inspanning (stress-incontinentie);
  • Plasproblemen, zoals veelvuldig niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie);
  • Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen;
  • Pijn in de onderbuik.

U leert de bekkenbodemspier op verschillende manieren aan te spannen en te ontspannen. Ook leren wij u dit te doen in combinatie met bewegingen en ademhaling, zodat u het kunt toepassen in het dagelijks leven.

Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit

Bekkenpijn wordt veroorzaakt door instabiliteit van het bekken. Het is pijn die optreedt in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. Bekkenpijn is een aandoening die meestal voorkomt bij zwangere vrouwen, maar ook het gevolg kan zijn van een ongeval. Mannen kunnen dus ook last hebben van bekkeninstabiliteit. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn. Dit komt doordat tijdens de zwangerschap de verbindingen tussen de verschillende onderdelen van de bekkenbeenderen soepeler en rekbaarder worden.

Uw oefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor uw klachten ontstaan. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van uw heup/bekken/onderrug verkregen. Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van uw bekkenbodemspieren wordt - indien nodig - in de behandeling betrokken. Tijdens onze behandeling krijgt u inzicht in uw houding en beweging in het dagelijks leven en leert u hoe u de belasting in het bekkengebied kunt verbeteren.

 

Voor meer informatie of vragen kunt u altijd bellen naar de praktijk op 06 - 81 08 34 32. U kunt ook mailen naar praktijk@tempeloefentherapie.nl.